Kartitsch: Europapanoramaweg

12 augustus:

Ook vandaag is het mooi weer. We rijden naar Matrei en laten ons met de Goldriedbergbahn comfortabel en in minder dan geen tijd van ongeveer 1000m naar 2160m brengen. Hier start de mooie Europapanoramaweg. De wandelweg is breed en vrij vlak, zodat ook heel wat mensen met kinderen en senioren dit probleemloos aankunnen. Eerst bewonderen we de toppen van de Lasörlinggruppe. De Lasörling Nordgipfel is hier met 3098m de grootste. Vervolgens ligt de Venedigergruppe in ons gezichtsveld. We zien o.a. de Daberspitze 3401m, Rötspitze 3495m, Malham 3373m, Kristallwand 3329m en de Großvenediger zelf 3674m. Totaal anders zijn de bergen van de Granatspitzgruppe. Hier zijn de Nussingkogel 2991m en de Vd. Kendelspitze 3088m de grootsten.
Zo bereiken we het Schutzhaus "Kals-Matreier Törl" gelegen op 2207m. We vergapen ons hier aan de schoonheid van de omliggende toppen van de Glocknergruppe met als toppunt natuurlijk de Großglockner zelf, met 3798m de hoogst berg van Oostenrijk.
Van schoonheid alleen kunnen we niet leven, de inwendige mens eist ook zijn rechten, bovendien is het nog net voor de middag zodat het hier nog niet de volle drukte is. We besluiten dan ook hier eerst iets te eten en te drinken.
Na de middagpauze stelt Joost voor om samen met zijn vriendin Sophie terug te keren naar Matrei om vervolgens met de wagen naar Kals te rijden. Zo hebben wij de gelegenheid om ook het vervolg van de panoramaweg af te leggen . Nu komen we in de omgeving van de Schobergruppe, opmerkelijkst zijn hier de Glödis 3206m en de Hochschober 3240m.
De panoramaweg loopt ten einde op 2305m aan het Bergrestaurant Blauspitze. We verwennen onszelf nog met koffie en gebak of ijs en genieten nog van de ons omringende schoonheid. Een klim naar de Blauspitze zelf tot 2575m hebben we niet meer gewaagd, vooral omwille van de tijdsnood want er staat nog wat op ons programma voor vandaag. Met de zetellift van de Kalser Bergbahn komen we veilig weer beneden.

Bekijk hier de vergezichten vanop de Europapanoramaweg!

Over de ganse Europapanoramaweg zijn ongeveer 65 drieduizenders te bewonderen. Ook infoborden over het leven in de bergen komen we hier tegen en natuurlijk ook een veelheid aan alpenbloemen.

De stoeltjeslift brengt ons weer veilig tot aan het dalstation van de Kalser Bergbahn.

We verlaten Kals en rijden terug richting Matrei want we willen ook nog naar Virgen voor een bezoek bij de familie Gasser van het Mesnerhof waar we vroeger reeds te gast waren.
Eerst komen we nog aan het Naturdenkmal Schleierfall, een prachtige waterval die zeker de moeite is om even halt te houden.

Ook hier wordt aan de hand van een informatiebord uitleg verschaft over wat er zoal aan fauna en flora leeft in de omgeving van een waterval.

We zetten onze reis verder naar Virgen waar we op het Mesnerhof heel hartelijk ontvangen worden. Er wordt heel wat afgebabbeld en algauw komt ook de Obstler en andere Schnapps op tafel. De familie Gasser hebben een eigen Schnappsbrennerei en een vergunning voor verkoop, dit was ook een reden om hier op bezoek te komen, zo nemen we meteen onze voorraad mee voor het thuisfront.
Zie ook: http://www.virgental.at/mesnerhof

Achteraf wandelen we nog wat rond in dit mooie dorp en gaan ook nog eten in Gasthof Neuwirt alvorens terug te keren naar Kartitsch. Meer info: Gasthof Neuwirt

Bekijk hier de foto's van Virgen!