Finkenberg: Zillergrund

18 juni:

Vandaag doen we met de groep een uitstap naar de Zillergrund. Dit is het brongebied van de Ziller, overal langs de bergflanken komt water of watervalletjes naar beneden, die de basis vormen voor het ontstaan van de Ziller. Het vervoer gebeurt met taxibusjes,  door het Brandbergtal tot aan de Bärenbadalm op 1449m, het is een tolweg. Ook particulieren kunnen tot hier met eigen wagen komen, er is een Parkplatz voor ongeveer 100 wagens.

Bekijk hier de foto’s genomen aan de voet van de immense muur, waarachter zich het stuwmeer van de Zillergrund bevindt en eerste indrukken.

Vanaf hier kan men verder wandelen of verder met de bus, om tenslotte door een 2,8km-lange Brandbergtunnel aan het stuwmeer op de Zillergrund te belanden.
Het volume van het stuwmeer is ongeveer 86.700.000 kubieke meter, de waterspiegel beslaat een oppervlakte van ongeveer 1850 vierkante meter. Het type van de stuwdam is een boogmuur, met een kroonhoogte van 186m, de muur is 506m lang. De bouwwerken begonnen in 1974 en waren beëindigd in 1988. Natuurlijk zijn er nog steeds de nodige onderhoudswerken.
Hoog tegen de bergflank ligt het Gasthof Adlersblick, waar we een lekkere Kaiserschmarren gegeten hebben.

Eerst zijn we even de stuwmuur tot het eind gelopen, daarna gingen we op wandel door een korte voetgangerstunnel en dan het meer verder langs. We kwamen ook langs een monument voor de oorlogsslachtoffers. Daar startte ook een bergpad naar de Plauenerhütte op 2364m, maar door de lange winter was het nog niet goed begaanbaar en de hut nog niet geopend, dus konden we dit niet doen, het werd ons trouwens door de groepsgids ook afgeraden wegens te gevaarlijk.
De voornaamste toppen die we hier zagen zijn: de Reichenspitze, 3303m, de Rauchkofel, 3251m, de Dreiecker, 2892m en de Drei Herren Spitze, 3499m.

Bekijk hier de foto’s vanaf de kroon van de stuwmuur.

Bekijk hier de beelden van de wandeling langs het meer.

Oorlogsgedenkteken.

Bekijk hier nog enkele sfeerbeelden.