Finkenberg: Hintertuxergletscher

19 juni:

Het is weer een prachtige dag en we besluiten om vandaag naar Hintertux te gaan en daar het zomerskigebied van de Hintertuxergletscher te bezoeken. Als gasten in Finkenberg, kunnen we, op vertoon van de Gästekarte, gratis de bus nemen naar Hintertux. Dit is al een meevaller waar we graag van profiteren.
Omdat het weer nu in elk geval nog goed is, besluiten we om eerst tot gans boven naar de Gefrorenewandgrad te trekken, om volop van het uitzicht te kunnen genieten. Het volledige traject, met drie delen, allemaal met gesloten cabines, kost ons 24,5 Euro/persoon, en is deze prijs dubbel en dik waard.
De grondcabine brengt ons tot op de Sommerbergalm op 2100m, hier stappen we over op de tweede cabine, die ons tot aan het Tuxerfernerhaus brengt op 2660m. Om het laatste stuk te overbruggen, dachten wij weer de stoeltjeslift te moeten gebruiken, zoals acht jaar geleden, en dat zou toch wel koud zijn op die hoogte. Op die laatste jaren was er echter heel wat veranderd, en zo konden we comfortabel naar het hoogste punt zweven in de mooie cabines van de nieuwe Gletscherbusbahn. Hier staan we dan plots echt in de sneeuw, en wat een weelde aan mooie bergen rondom. Een uitzichtsplateau biedt nog meer kans tot observatie van al dat moois. We staan nu op 3250m en de Gefrorenewandspitze reikt tot 3286m. De sneeuw die de rotswanden bedekt, lijkt wel opgespoten slagroom. We zien bergen van de Zillertaler Hauptkamm, o.a. de Turnerkamp, 3418m, de Grossen Möseler, 3478m, de Hochfeiler, de grootste in de rij met 3510m, en bij echt klare weersomstandigheden, delen van de Dolomieten en Duitslands hoogste berg de Zugspitze, 2964m.

Bekijk hier de beelden van de Gefrorene Wand en het uitzichtsplateau.

Bekijk hier de foto's van de prachtige omgeving van de Hintertuxergletscher.

We wandelen een stukje door de sneeuw, toch wel lastig, en hier en daar zak je plots dieper weg dan verwacht. Het is ook oppassen geblazen voor de grote sneeuwmachines, die hier constant rondtoeren, sneeuw opspuiten, banen gladtrekken, …. De machinisten van deze kolossen doen nogal stoer en wild,  waardoor het toch extra aandacht vraagt om hier rond te lopen .

Zelf de voeten in de sneeuw zetten is hier niet alles, de af- en aanrijdende sneeuwmachines zijn toch wel roekeloos, bekijk hier de foto's.

We gaan tot aan de rand van het skigebied, waar een afrastering voor wat veiligheid moet zorgen en de waarschuwingsborden ‘Abstürzgefahr’ voor zich spreken. Van hieruit hebben we wel een machtig uitzicht op de Schlegeisspeicher, het grootste stuwmeer van het Zillertal.

Wie hier komt skiën staat aan de voet van de Olperer, 3476m en omringd door andere toppen van de Tuxer Hauptkamm, zoals de Hohen Riffler, 3231m en de Grossen Kaserer, 3263m.
We hebben volop genoten van al die grootheden, maar moeten toch stilaan weer afzakken naar beneden. We gaan nog iets eten en drinken in het Tuxerfernerhaus en observeren van hieruit de skiërs, snowborders en talrijke zonnekloppers op het terras. Van hieruit is ook het afsmelten van het gletsjerijs goed zichtbaar.

Daarna gaat het met de kabelbaan weer naar de begane grond in Hintertux. We kijken nog eens om en leggen de laatste beelden van dit schitterende gletsjergebied vast op camera. We staan nu dichter bij de Kleine Kaserer, 3093m, de Lärmstange en de Frauenwand, 2541m.

Er rest ons nog wat tijd alvorens de bus ons weer naar Finkenberg voert en dus slenteren we nog wat aan de Tuxerbach en de Tuxerwaterval en brengen de hier grazende koeien een bezoekje, bekijk hier de foto's.

Na het avondmaal in Finkenbergerhof staat nog een Tiroleravond voor de groep geprogrammeerd. Het vervoer met de taxibusjes en het ingangsgeld kwam op 12,5 Euro, ook ter plaatse werd nog iets geconsumeerd. Deze avond ging door in het Europahaus in Mayerhofen en viel toch wel wat pover uit. Op nog geen uur tijd was het voorbij. We hebben al meerdere Tiroleravonden meegemaakt en er steeds van genoten, maar deze was toch wel ondermaats.