Finkenberg: Ahornbahn & Filzenalm

21 juni:

Omdat Karel al vanaf de wandeling op de Penken, een spierletsel had opgelopen, en er toch nog niet echt met gerust had, gingen we het vandaag niet te zwaar maken. We gingen met de bus naar Mayerhofen en willen daar met de Ahornbahn omhoog tot aan het bergstation Hahnpfalz op 1965m. De Ahornbahn is een vrij grote cabine met bestuurder, die per beurt een 45 à 50 personen tegelijk vervoert. In onze ogen kan dit al tellen, maar ondertussen zijn hier grote werken aan de gang, waarbij een nieuwe kabelbaan gemaakt wordt, waarvan de cabine ineens een 160 personen kan vervoeren. Deze werken zien er nog niet echt gevorderd uit, en toch moet deze kabelbaan  deze winter, vanaf december, volop functioneren.

Hier zijn heel veel wandelmogelijkheden, maar wij kiezen de panoramarondwandeling. We komen langs de Ahornhütte en de Filzenstadl. Hier kan gekozen worden voor een rustige brede weg, die ook met buggy’s mogelijk is, maar wij nemen toch de iets pittiger variant over de Filzenalm.  

Bekijk hier de foto's van de panoramarondwandeling!

Deze almhut is echt heel oud, meer dan 200jaar, en er kan gegeten worden aan tafeltjes buiten in open lucht, wat natuurlijk bij mooi weer best aangenaam is. Hier heb ik voor het eerst Zillertaler Krapfen geproefd, een soort gevulde flensjes met kaas en waarschijnlijk in frituurolie gebakken. Het was in elk geval wel lekker. Ook de huisdieren kwamen graag aan de tafeltjes eens kijken of er niets te verdienen valt. Er liepen hier kippen en een haan, geitjes, eendjes, konijntjes en natuurlijk ook koeien. Aan het bergstation van de kabelbaan staat een infobord, waar deze hut vermeld wordt, met reclame voor de “Streichelzoo”. Echt veel stelde dat niet voor, maar het was wel leuk met de rondlopende diertjes. We hadden hier ook een mooi uitzicht op de Stillupspeicher, een mooi stuwmeer.

Bekijk hier de beelden van de Filzenalm!

Van de omringende bergen op het Ahornplateau vernoemen we allereerst de Ahornspitze, 2976m, en verder de Filzenkogel, 2227m, de Toreggenkopf, 2472m, de Hohe Stangenspitze, 3223m, de Wollbachspitze, 3210m, de Gfallenspitze, 2966m, de Grüne Wand, 2946m, de Keilbachspitze, 3093m, de Frankbachjoch, 2761m, de Grossen Löffler, 3376m, de Gigalitz, 3002m, de Birbergspitze, 2847m, de Floitenturm, 2805m, de Rofelspitze, 2712m en de Blaser 2695m.

We zetten onze rondweg verder en komen zo weer aan het bergstation Hahnpfalz. We trakteren onszelf nog op een lekker stuk gebak met een koffie en genieten ondertussen van de omgeving.
Nadat de kabelbaan ons weer veilig in Mayerhofen gedropt heeft, slenteren we hier nog wat door de winkelstraatjes (het zijn hier al koopjes), en gaan ook nog even de kerk binnen.

Ondertussen is het stilaan tijd om de bus naar Finkenberg terug te nemen, maar het is vandaag weer een voltreffer geweest en zeker voor iedereen aan te raden.