Wagrain:
Dachau, terugreis

19 augustus:

Onze vakantie loopt hier teneinde. Gisterenavond hebben we onze rekeningen vereffend en nu nemen we afscheid van de sympathieke familie Thurner, waar we ons, zowel in de Ferienwohnung als in het contact met die mensen, zeer goed gevoeld hebben.
Vandaag gaat de terugweg tot Dinkelsbühl. Net zoals enkele jaren terug, gaan we ook nu nog een bezoek brengen aan het Konzentrationslager te Dachau. Onze kinderen weten hier wel iets van uit de vroegere geschiedenislessen op school, maar de sfeer van een echte confrontatie ter plaatse is toch nog iets anders.
In dit concentratiekamp zijn zowel de Kommandanturgebouwen van de SS, als de gevangenisbarakken en het crematorium met de verbrandingsovens gereconstrueerd. Zelfs nu alles hier vredig is, geeft het toch een beklemmend gevoel, onvoorstelbaar wat hier, en op nog zoveel andere plaatsen, aan onmenselijkheid gebeurd is. We laten de beelden voor zich spreken.

Verschillende godsdiensten hebben hier hun eigen ruimte voor herdenkingsvieringen.

Tot slot brachten we nog een bezoek aan het crematorium. Hier bevonden zich ook de kleedkamers en ontsmettingsruimten, de eigenlijke gaskamers.

Na dit aangrijpend bezoek zetten we onze reis verder tot Dinkelsbühl, waar de familie Härle ons met open armen ontvangt.

 

20 augustus:

Na een verkwikkende nachtrust en een heerlijk ontbijt, verlaten we Dinkelsbühl en de familie Härle en zetten onze weg voort richting Güglingen, waar we nog op vriendenbezoek gaan, en onze jaarlijkse hoeveelheid wijn ophalen.

We observeerden er ook enkele "huisdiertjes" in de tuin, namelijk de hagedis, de slak en de houtbij.

De verdere thuisreis verliep prima. Natuurlijk hielden we ook nog halt aan de Moseltalbrücke om er van het mooie uitzicht te genieten en de Romeinse site te bezoeken.