Wagrain:
Salzburg

11 augustus:

Vandaag maken we er een Salzburgdag van. Salzburg is niet alleen de hoofdstad van het Salzburgerland, maar tevens de Mozartstad bij uitstek. We parkeren op de Park en Ride parkeerplaats aan de zuidrand van de stad. Vanaf hier kunnen we gedurende 24u genieten van alles wat de stad te bieden heeft.
Voor de afwisseling is het weer druilerig en nat, maar we laten ons hier niet door storen.
Op onze Salzburgerlandkarte vullen we datum en uur van aankomst in. Vanaf nu kunnen we genieten van het openbaar vervoer, een boottocht, kabelbanen, allerlei bezienswaardigheden en musea. Dit alles gratis of aan sterk verminderde prijs gedurende een gans etmaal.
Aan het Rathaus stappen we van de bus en wandelen we de oude stadskern binnen. Het is hier wel druk, maar niet hinderlijk, eerder gezellige drukte. We leggen meteen de eerste omgevingsbeelden vast. Zo staan we al gauw op de Residenzplatz, waar we onder andere een hele mooie fontein zien en ook de parochiekerk Sankt Michael (met roze gevel). Deze parochie is eveneens afhankelijk van het Stift Sankt Peter, waar we later op de dag nog voorbijkomen.

Daarna brengen we een bezoek aan de Dom.

De volgende bezienswaardigheid op onze weg is de Festung Hohensalzburg. Het slot is zowel buiten als binnen een bezoek waard. Er is ook een mooie kapel. Natuurlijk heeft men hier ook mooie uitzichten op het lager gelegen Salzburg.

In het slot zijn ook verschillende tentoonstellingen aan de gang. Wij pikten de Ausstelling van het Salzburger Marionetten Theater mee. Dit loonde zeker de moeite en was zeer te genieten.

Terug in de Altstad wandelen we over het Sankt Peter Friedhof en bezichtigen we de Katakomben.

We doorkruisen verder het oude stadsgedeelte en komen nog langs het Stift Sankt Peter, het oudste klooster in Duitstalig gebied, waar we ook een prachtige zonnewijzer te zien krijgen. Zie ook op hun eigen webpagina onder http://www.stift-stpeter.at . Verder langs het Mozartshaus, het geboortehuis van de componist. Het hier aanwezige museum pikken we nu niet mee, we kiezen ervoor de interactieve tentoonstelling "Viva! Mozart" te bezoeken. Dit was heel leuk, je kon zelf muziekstukjes spelen, zowel met elk instrument afzonderlijk, als met alle instrumenten samen in concert. Ook dansen uit die tijd werden hier aangeleerd. Lien werd door een echte Cavalier uitgenodigd om met hem een Menuet te dansen. Eerst leerde hij de verschillende passen aan en daarna werd de dans echt uitgevoerd, onder het toeziend oog van de andere balgasten. Fotograferen was hier niet toegestaan en er werd doorlopend gecontroleerd, dus moest dit 'in 't geniep' gebeuren en de resultaten zijn er dus ook naar, maar het is wel een leuk souvenir.

We verlaten het museum en nemen op het plein nog afscheid van Wolfgang Amadeus Mozart. Enkele studenten promoten ook de muziek van de grootmeester en verdienen zo nog een centje bij.

Ons volgende doel is de Mönchberg, en dit vooral voor de prachtige panorama's die van hieraf te bewonderen zijn.

De dag is ondertussen al ver gevorderd. Als afsluiter van de dag kiezen we voor een bezoek aan de Wasserspiele in de tuinen van Schloß Hellbrunn.
Een toch wel luimige aartsbisschop hield ervan, zijn gasten met allerlei onverwachte waterpartijen te verrassen. Bij de rondgang met de gids worden deze speeltjes ook weer in werking gesteld, met wellicht ook nu nog dezelfde hilarische reacties van de bezoekers als toen.