Pertisau: Rattenberg, Kramsach

17 juni:

Terwijl de koffie doorloopt en de broodjes bakken schuiven we de gordijnen open en zien dikke wolkenpakken rond de bergen door het dal slepen. De bergtoppen zijn wel te zien en hier en daar zit een blauw vlekje in de lucht. De zon weet nog niet goed of ze wel wilt schijnen maar voorlopig regent het toch niet. Na het ontbijt zien we dat het met het weer de goede kant opgaat.
Enkele jaren terug was het ons niet gelukt de Kundlklamm te doorlopen wegens werken in de Klamm en omdat Kundl van aan de Aachensee niet echt veraf is, nemen we vandaag de tweede kans. Deze wandeling is ons echter niet gegund want als we eraan komen is de toegang volledig versperd wegens 'Lebensgefahr'. Er is kans op steenafbrokkeling over het gehele traject.
We laten Kundl achter ons en rijden naar Rattenberg. Het oude centrum wordt verkeersvrij gehouden zodat het er aangenaam kuieren is. Het stadje heeft ook een traditie van glasblazerij en de vele winkeltjes zijn echte trekpleisters voor de toeristen, al zijn het vooral kijkers en weinig kopers.

We bezoeken ook de parochiekerk Sankt Virgil met de Notburgakapel en Mariagrot.

In de Sankt Augustinuskerk en het aanpalend klooster is een mooi museum ondergebracht met allerlei religieuze voorwerpen zoals kelken, monstransen, wierookvaten enz.. Ook veel houten sculpturen van heiligen en schilderijen staan te kijk. In een afzonderlijk zaaltje stelt nog een plaatselijk glaskunstenaar tentoon met heel mooi werk.

Daarna zoeken we een gezellig terras om honger en dorst te stillen. Het werd toch prima weer en de thermometer wijst ondertussen al 27 aan.
Om de spijsvertering te bevorderen gaan we dan wandelen langs de Inn. Een licht briesje brengt hier wat verkoeling.

Alvorens weer naar Pertisau terug te keren bezoeken we nog het Museum Friedhof te Kramsach. Hier werd een verzameling oude grafgedenktekens bijeengebracht me veelal ludieke opschriften, al was dit wellicht oorspronkelijk in de 18-de en 19-de eeuw niet echt de bedoeling.
Dit kerkhof is niet zo spectaculair, maar toch leuk om eens gezien te hebben en bovendien ook gratis. Vrije bijdrage of een bezoek aan het winkeltje wordt wel aanbevolen.

Terug in Pertisau wandelen we plaatselijk nog wat rond en genieten van de aparte sfeer die de combinatie van bergdorp en badplaats met zich meebrengt.