Pertisau: Innsbruck

21 juni:

We hadden gehoopt dat na de avondlijke regen en onweer van gisteren, de lucht weer schoongeveegd zou zijn, maar deze ochtend hangen dikke donkere wolkenpakken op de bergen en in het ganse dal. Dan wordt het vandaag maar een dagje stadsbezoek, meer bepaald naar Innsbruck.
Bij het verlaten van onze Fewo vinden we aan de deur een berichtje met fijne vakantiewensen van Lieve en Herman. Toch wel deugddoend te weten dat de thuisblijvende Alpenfreaks ook eens aan ons denken.
In Innsbruck aangekomen laten we de auto achter in de ondergrondse parking aan het station en trekken van hieruit richting Altstad.
We bezoeken eerst de Hofkirche met het belangrijkste Duitse Keizersgraf, de Kenotaph Maximilian I. Het is dus niet het echte graf maar een dodengedenkplaats. Hier zijn ook 28 meer dan levensgrote bronzen beelden te zien uit een lang vervlogen geschiedenis.

Via het gemeenschappelijk binnenhof met gaanderijen lopen we daarna het volkskunstmuseum in.
Hier is een rijke verzameling van Alpenkamers met meubilair, Traditionele klederdrachten, allerlei gereedschap voor het boerenleven, carnavalmaskers en nog veel meer bijeengebracht.
Gelukkig kunnen we hier heel wat tijd doorbrengen want ondertussen rommelde de donder en was het volop aan 't regenen.

Intussen is het al over de middag en gaan we eerst iets eten. Na de middagpauze gaan we natuurlijk ook het Goldenes Dachl bekijken, maar ook het tegenoverliggende hoekhuis, het Helblinghaus, met laatbarok plaasterwerk is een echt kunstwerk.

We wandelen verder naar de Maria Theresienstrasse met de mooie Spitalkirche, voorbij de Annasäule, pikken ook nog de iets verder gelegen Servitenkirche mee en bewonderen de Triumphpforte en de achterliggende skischans.

Langs overdekte winkelgalerijen en een voetgangersweg komen we weer de Altstad binnen waar we een lekkere koffiepauze inlassen.

Nu komen we aan de Hofburg die spijtig genoeg gedeeltelijk in de steigers staat. De Leopoldsbrunnen hier vlakbij trekt ook onze aandacht.
Een bezoek aan de hoofdkerk van Innsbruck mag bij dit stadsbezoek evenmin ontbreken. De Dom zu Sankt Jakob was oorspronkelijk een vroeg Gotisch bouwwerk maar later Barok omgebouwd.
Op onze terugweg richting station komen we nog langs het Ferdinandeum en voorbij de Rudolfsbrunnen.

We hebben heel wat gezien op ons cultuurdagje maar Innsbruck heeft zoveel te bieden dat we eigenlijk aan één dag niet genoeg hebben.
We reizen voldaan terug naar ons verblijf in Pertisau.